Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zullen wij je begeleiden. Wij controleren de gezondheid van moeder en kind, adviseren en ondersteunen jullie tijdens deze belangrijke periode.

Belangrijk om te weten
1e controle

Wanneer je een eerste afspraak hebt gemaakt, ontvang je van ons een welkomsmail. Hierbij sturen we je onder andere een aantal folders waarvan het goed is om ze voor de eerste afspraak door te lezen. Wil je voor de eerste controle een geldig legitimatiebewijs en je verzekeringsgegevens meenemen?

Mocht je voor de eerste controle al vragen hebben, dan kun je ons natuurlijk altijd bellen.

Tijdens je eerste afspraak bij ons, zullen we een echo maken. Dit onderzoek heeft als doel om te kijken of het hartje klopt, of het gaat om een eenling- of een meerlingzwangerschap en of de zwangerschap op de juiste plaats in de baarmoeder zit.
Een vroege echo (vóór 10 weken zwangerschapsduur) wordt standaard vaginaal (inwendig) gemaakt. Daarom hoef je voor deze echo géén volle blaas te hebben.

De eerste controle duurt ongeveer een uur en vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. Tijdens deze controle zullen wij jou (en je partner) vragen stellen over je gezondheid, leefwijze, medische voorgeschiedenis, eventuele voorgaande zwangerschap(pen) en mogelijke erfelijke ziekten in de familie. Het is daarom handig als je informatie meeneemt over bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen die je hebt, medicatie die je gebruikt of gegevens over eventuele voorgaande zwangerschappen die niet door ons zijn begeleid.

Daarnaast gaan we, indien gewenst, samen in gesprek over onderzoeken op bepaalde afwijkingen bij jullie kindje. Deze testen zijn niet verplicht, je beslist zelf of je hier gebruik van wil maken. Je kunt je op dit gesprek voorbereiden via de website Screeningen in de zwangerschap.

Tenslotte zullen we bij de eerste controle bespreken welke bloedonderzoeken er plaats zullen vinden tijdens de zwangerschap. We zullen ook een afspraak plannen voor een termijnecho om aan de hand van de groei van het kindje de uitgerekende datum te bepalen. Deze echo wordt tussen 10 en 11 weken zwangerschap in de praktijk gemaakt.

Na de eerste controle bespreken wij, met jouw toestemming, je zwangerschap in het Multidisciplinair Overleg (MDO).
Het MDO houdt in dat alle nieuwe zwangeren in de regio Eindhoven en de Kempen besproken worden in een overleg waar verschillende zorgverleners bij elkaar zitten; verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en indien nodig bijvoorbeeld ook iemand van het consultatiebureau of een psychiater. Samen bespreken we wat de beste zorg voor je zwangerschap inhoudt.
Mochten er zaken uit de bespreking komen die voor jou van belang zijn, dan zullen wij dit uiteraard met je bespreken.

Vervolgcontroles

In het begin van je zwangerschap kom je om de 4 weken op controle. De controles volgen elkaar steeds sneller op en in de laatste maand kom je elke week op controle.
Voor de hele zwangerschap geldt: mocht je vragen hebben, ongerust zijn of gewoon even het hartje willen luisteren, dan kun je ons altijd bellen.

Elke controle duurt ongeveer 15 minuten. Denk je echter op enig moment wat meer tijd nodig te hebben, dan geef dit bij ons aan. Wij plannen dan graag een dubbele tijd voor je in.

Tijdens de controles kijken we natuurlijk hoe het met je gaat en of je vragen of klachten hebt. 
Bij elke controle wordt de groei van het kindje gecontroleerd en de harttonen beluisterd. Je bloeddruk wordt gemeten en je wordt gewogen. 
Gedurende de zwangerschap krijg je van ons op verschillende manieren voorlichting over bijvoorbeeld de bevalling, het geven van borst- of flesvoeding en het herstel na de bevalling.

Naast de standaard controles kun je in onze praktijk ook kiezen voor Centering Pregnancy.
Voor meer informatie over deze manier van zwangerschapsbegeleiding kun je kijken op de site van De verloskundige.

Met vragen kun je altijd bij ons terecht. Het is belangrijk voor de begeleiding van je zwangerschap dat wij goed op de hoogte zijn van hoe het met je gaat. Op deze manier ontstaat er ook een vertrouwensrelatie tussen jou en ons en dat is belangrijk voor de begeleiding van je bevalling.

Wij moedigen je aan om, op basis van goede informatie, je eigen keuzes te maken. 

Vind je het leuk om te weten hoe groot je kindje nu is, klik dan op deze zwangerschapskalender.

Centering Pregnancy

“Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.”

Centering Pregnancy is een bijzondere vorm van zwangerschapsbegeleiding. Bij Centering Pregnancy vorm je een groep samen met vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend. De bijeenkomsten vervangen een deel van de 1 op 1 afspraken die je anders met de verloskundige zou hebben.

Tijdens iedere 2 uur durende bijeenkomst wordt je niet alleen medisch gecontroleerd maar krijg je ook alle informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. Je wordt binnen de groep heel actief betrokken bij de zorg, je kunt ervaringen en kennis uitwisselen en elkaar ondersteunen.

Centering Pregnancy kent een groot aantal persoonlijke voordelen:

  • Je krijgt in totaal 17 uur meer zorg dan bij individuele zorg.
  • Je krijgt meer persoonlijke aandacht; er is veel meer tijd om dieper in te gaan op vragen.
  • Het draagt bij aan vertrouwen in jezelf, je zwangerschap en bevalling en je rol als ouder.
  • De afspraken zijn ruim van tevoren bekend en dus makkelijk in te plannen.

Daarnaast zijn er ook bewezen medische voordelen aan zwangerschapsbegeleiding met Centering Pregnancy:

  • Minder vaak medicamenteuze pijnstilling nodig bij vrouwen die hun eerste kind krijgen.
  • Minder vaak medicijnen nodig om weeën op te wekken.
  • Vaker starten met borstvoeding.
  • Minder overdracht naar de gynaecoloog tijdens de bevalling.
  • Vaker thuis bevallen.

Kijk voor meer informatie op de website van De verloskundige  of Centering Zorg
Centering Pregnancy wordt in onze praktijk in het Engels gegeven zodat alle cliënten kunnen deelnemen. 

Film: https://www.youtube.com/watch?v=-HjZTbfzkjs&t=85s

Echoscopie

Zie hiervoor de pagina Echoscopie

Pretecho

Bij Kinderrijk Meerhoven maken wij met name medische echo’s. We weten echter dat zwangeren, hun partner en naasten graag vaker naar hun ongeboren kind willen kijken. Met name het ontdekken of hun kindje een jongen of een meisje gaat worden, is iets waar met ongeduld naar uit wordt gekeken. Daarom kun je bij Kinderrijk Meerhoven naast medische echo’s, ook terecht voor een pretecho geslachtsbepaling.  Een pretecho is een echo zonder medische indicatie en op eigen kosten; puur voor de pret dus!

Pretecho geslachtsbepaling

Ben je ook zo nieuwsgierig naar het geslacht van je kindje? En kun je niet wachten tot de 20-wekenecho om te weten te komen of het een jongen of een meisje wordt? Kom dan eens langs in onze praktijk in Eindhoven voor een geslachtsbepalingecho. Dat kan al vanaf 15 weken. Mocht tijdens deze eerste pretecho het geslacht van je kindje niet goed in beeld komen, dan mag je gratis terugkomen voor een nieuwe poging.

Bloedonderzoek

Tijdens de zwangerschap zal er 2 maal bloed worden geprikt. Hierbij worden je bloedgroep en rhesusfactor bepaald. Er wordt gekeken of er bepaalde antistoffen in je bloed aanwezig zijn die kwaad kunnen voor je kindje. Ook wordt je bloed getest op een aantal infectieziekten; Lues (Syfilis), Hepatitis B en HIV. Deze infectieziekten zijn behandelbaar in de zwangerschap waardoor de kans op overdracht naar een kindje zo klein mogelijk wordt. Tenslotte wordt het ijzergehalte bepaald. Op indicatie wordt er ook naar je suikergehalte gekeken.  
Indien nodig wordt er vaker bloedonderzoek uitgevoerd. 

Uitgebreide uitleg over de verschillende bloedonderzoeken kun je vinden in de folder ‘Zwanger’.

Graag geven wij je verdere uitleg en mocht je bezwaar hebben tegen een van de onderzoeken, dan kun je dit aangegeven en zullen wij dat met je bespreken.

Belinstructie Zwangerschap
Kwaaltjes Zwangerschap
Voeding en infecties
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig.
Voor adviezen omtrent een gezond eetpatroon kun je terecht op www.voedingscentrum.nl. Er zijn een aantal dingen waar je extra op moet letten tijdens de zwangerschap.

Bekijk voor meer informatie de pagina Voeding & Infecties Zwangerschap

Tips tijdens de zwangerschap
Wat te regelen tijdens de zwangerschap
Geen ROZE wolk

Niet voor iedereen is zwanger zijn een roze wolk. Dat begint al met het feit of je heel graag zwanger wilde worden of dat de zwangerschap toch als een verrassing kwam. Maar ook als je kindje gepland en meer dan gewenst is, kunnen mensen overvallen worden door negatieve gevoelens. 
Aanstaande ouders stellen zichzelf vaak de vraag: ‘Is dit nu echt wat ik wil? Hoe moet dat straks allemaal? Kan ik de bevalling wel aan? Word ik wel een goede moeder (of vader)?’ 
Maar ook zonder duidelijke oorzaak kunnen zwangeren emotioneel soms niet lekker in hun vel zitten.

Het is belangrijk om te weten dat veel zwangeren deze gevoelens ervaren, ook al hoor je dit niet vaak terug. Bespreek je gevoelens met ons zodat we samen kunnen kijken of er misschien wat extra ondersteuning nodig is.

Meer informatie vind je bijvoorbeeld in de e-books van Jade.

PREGNANCY CALCULATOR

heading_decoration
clock_icon

Enter the date of the first day of your last menstrual period (LMP):

DUE DATE RESULT

...

Probable date of conception:

 

Foetal Age Today:

 

Best date range for NT scan:

 

(12 weeks 3 days to 13 weeks 3 days)

Morphology Scan Date:

 

(19 weeks)

First Heart Tones by Doppler:

 

(11 to 12 weeks)

Best time to evaluate cervical length in patient with risk factors:

 

Best time for routine anatomy ultrasound:

 

(18 to 20 weeks)

Estimated Due Date:

 

 

Interesse?

Kom eens kijken!