Bevalling

En dan is het moment daar: de geboorte van jullie kind. Wij begeleiden jullie tijdens de bevalling. Daarbij controleren wij de gezondheid van moeder en kind en ondersteunen we jullie waar nodig. Dit alles op basis van jullie wensen die jullie eventueel in een geboorteplan hebben opgeschreven.

Goed om te weten
Belinstructie bevalling

Telefoonnummer voor de bevalling:            06-28069584
Luister goed naar het bandje!

Algemeen:
Onderstaand advies is een algemeen advies. Het kan zijn dat we je tijdens het spreekuur specifiekere instructies voor jouw persoonlijke situatie hebben gegeven.
Dit advies geldt vanaf 37 weken. Wanneer onderstaande zaken vóór 37 weken gebeuren, dan moet je ons direct bellen.

Aarzel nooit om ons te bellen als je ons nodig heeft, vragen hebt of ergens onzeker over bent. Dit geldt 24 uur per dag. Je belt nooit voor niets. Liever een keer te veel bellen, dan een keer te weinig!

Bij onderstaande punten bel je sowieso:

Ongerust of vragen:
Dan kun je ons natuurlijk altijd bellen.

Bloedverlies:
Een beetje slijmerig bloedverlies is normaal. Heb je echter helderrood bloedverlies, meer dan een menstruatie, laat het dan direct weten.
Bloedverlies vóór 37 weken? Dan bel ons altijd direct.

Weeënactiviteit:
Bij je eerste kindje moet je bellen als de weeën een uur lang om de 3-4 minuten komen en ongeveer 1 minuut aanhouden. Bij een tweede of volgende kindje moet je bellen als de weeën een uur lang om de 5 minuten komen of eerder als je het idee hebt dat de bevalling erg snel verloopt.
Een ‘voortelefoontje’ dat de bevalling misschien begonnen is, zodat wij voorbereid zijn, is niet nodig. Wij zijn gewoon 24 uur per dag beschikbaar voor bevallingen.
Weeën vóór 37 weken? Dan bel ons altijd direct.

Vruchtwaterverlies:
De vliezen kunnen breken zonder dat je weeën hebt. Bij gebroken vliezen is het belangrijk dat je naar de kleur van het vruchtwater kijkt. Dit hoort doorzichtig/wittig/rozig van kleur te zijn. Soms is het vruchtwater echter groen/bruin van kleur; dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept.

Vruchtwaterverlies vóór 37 weken:
Bel altijd direct (ongeacht de kleur van het vruchtwater)

Helder vruchtwater:
Overdag: laat het ons weten
’s Nachts: probeer nog wat te gaan slapen en bel ons in de ochtend.

Groen/bruin vruchtwater:
Bel altijd direct (dag en nacht).

Niet ingedaald hoofdje:
Indien het hoofdje van je kindje nog niet is ingedaald, dan is het belangrijk om na het breken van de vliezen te gaan liggen en ons te bellen. Indien dit bij jou het geval is, dan hebben wij dat tijdens het spreekuur aan je verteld.

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Als er zich tijdens de zwangerschap of bevalling geen complicaties voordoen, mag je in principe zelf kiezen waar je wil bevallen; thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). In beide gevallen begeleiden wij gewoon de bevalling.
Zou er wel een medische reden zijn waarom je in het ziekenhuis moet bevallen, dan wordt de zorg voor de bevalling meestal overgedragen aan het ziekenhuis en begeleidt iemand van de verloskamers (verloskundige of arts) de bevalling.

Uit onderzoek bij een half miljoen bevallingen is gebleken dat, bij goede risicoselectie door de verloskundige, thuis bevallen net zo veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Het is ook maar zeer zelden nodig om tijdens de bevalling met hoge spoed naar het ziekenhuis te moeten. Daarnaast hebben wij thuis medische apparatuur bij de hand voor eerste opvang bij onverwachte situaties.

De keuze voor de plaats van bevallen is heel persoonlijk. Het is heel belangrijk dat je daar bevalt waar je je prettig voelt; adrenaline (stresshormoon) werkt namelijk het oxytocine (weeënhormoon) tegen. Voor de één betekent dit thuis in de eigen vertrouwde omgeving waar barende en partner meer controle hebben over het geheel. Voor de ander betekent dit ziekenhuis omdat dat meer rust brengt.

Indien je kiest voor een poliklinische bevalling, dan maak je het eerste stuk van de bevalling thuis door. Het moment van naar het ziekenhuis gaan, gaat altijd in onderling overleg. Afhankelijk van het tijdstip van bevallen en hoe de bevalling is verlopen, ga je na ongeveer 2 uur weer naar huis of blijf je een nachtje in het ziekenhuis. Afhankelijk van je ziektekostenverzekering moet je bij een poliklinische bevalling soms een deel van de kosten zelf betalen.

Op het spreekuur vragen wij je altijd of je al een keus hebt gemaakt. Je kunt echter ook de beslissing pas tijdens de bevalling nemen.

Wij begeleiden poliklinische bevallingen in twee ziekenhuizen: het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beide ziekenhuizen verzorgen ook rondleidingen op de verloskamers.
Informatieavond ‘Samen Zwanger’ – Maxima Medisch Centrum
Voorlichtingsavond Bevallen in het Catharinaziekenhuis

Manieren van bevallen

Misschien heb je al een heleboel gelezen over de bevalling of al heel veel informatie gekregen tijdens een zwangerschapscursus. Hoe een bevalling aanvoelt, zul je echter pas weten als het moment daar is.

Dat geldt ook voor de verschillende manieren van bevallen.
 Het is goed om te weten dat er verschillende houdingen zijn om weeën op te vangen en om tijdens de uitdrijvingsfase aan te nemen. Welke houding voor jou prettig is, zullen we op dat moment uitproberen.
Het is tijdens de bevalling belangrijk om regelmatig van houding te wisselen; de bevalling verloopt sneller en is minder pijnlijk.

In principe kunnen wij een bevalling begeleiden in alle mogelijke houdingen, mits dat natuurlijk medisch verantwoord is. Vaak zullen wij tijdens de bevalling ook adviezen geven om een bepaalde houding aan te nemen, om zo de bevalling beter te laten verlopen.

We hebben altijd een baarkruk bij ons waar je op kunt bevallen.
 Ook voor badbevallingen staan wij open. Hiervoor dien je wel een bad te huren of te kopen, aangezien een gewone badkuip te klein is voor een bevalling. Voor meer informatie kun je bij ons terecht.

Omgaan met pijn

Hoe gek het ook klinkt: pijn is een hulpmiddel bij de bevalling. De pijn van de weeën zet het lichaam aan tot het aanmaken van endorfinen (lichaamseigen morfineachtige stof). Dit hormoon zorgt ervoor dat de invloed van adrenaline (het stresshormoon) afneemt. Hierdoor wordt de baarmoeder ontvankelijker voor het weeënhormoon oxytocine. Terwijl de weeën in kracht toenemen, treedt een zichzelf versterkend proces in werking. Dit is te vergelijken met een alsmaar doordenderende lawine die pas tot stilstand komt als je kindje uiteindelijk wordt geboren. Zo is pijn eigenlijk de broodnodige schakel om de weeën steeds sterker te maken en daardoor de bevalling normaal en veilig te houden.
Een positieve overtuiging en houding ten opzichte van de pijn helpt. Het geeft je de kracht de normale angst en onzekerheid om te zetten in gevoelens van uitdaging en nieuwsgierigheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen beter met baringspijn om kunnen gaan als ze begeleid worden door iemand waar ze vertrouwen in hebben. Uiteraard is hierbij je partner heel belangrijk. Daarnaast proberen wij tijdens de zwangerschap een dusdanige band met je op te bouwen dat je ook dat vertrouwen in ons hebt.

Pijnbestrijding is een optie. Iedere vrouw heeft een andere pijngrens en je mag zelf aangeven wanneer je deze grens bereikt hebt. Wij zullen je helpen om tijdens de weeën zo goed mogelijk met de pijn om te gaan. Als je je grens echter bereikt hebt, stijgt het adrenaline, wat het weeënhormoon weer tegenwerkt; op dat moment is pijnbestrijding de beste optie.

Het is goed om je voor te bereiden op de bevalling zodat je weet welke manieren er zijn om met de pijn om te gaan. Graag bespreken we tijdens het spreekuur met je wat er allemaal mogelijk is, bijvoorbeeld continue begeleiding tijdens de bevalling, verschillende houdingen, steriele waterinjecties maar ook medicamenteuze pijnstilling.
Voor goede informatie over hoe je zelf met de pijn om kunt gaan en wat de mogelijkheden in pijnbestrijding zijn, kun je ook terecht op de website van 
De Verloskundige of bekijk de film: ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’. Daarnaast kun je op de website van Thuisarts.nl een keuzehulp vinden over het omgaan met pijn tijdens de bevalling. 

Taken verloskundige

Net als tijdens de zwangerschap is de belangrijkste taak van een verloskundige tijdens de bevalling het medisch bewaken van het proces. Verloopt de ontsluiting vlot genoeg? Klopt het hartje van het kindje snel genoeg? Is de hoeveelheid bloedverlies na de bevalling normaal?
Zolang alles volgens het boekje verloopt, begeleiden wij de gehele bevalling.



Daarnaast bieden wij ondersteuning. Wij helpen je met het opvangen van de weeën, halen een koud washandje voor je gezicht, masseren je rug bij rugweeën, adviseren je verschillende houdingen en halen koffie voor je partner. 



Vanaf het moment dat je belt dat de bevalling begonnen is, gaat de begeleiding in overleg (eventueel ook aan de hand van je geboorteplan). Vaak lukt het heel goed om in het begin van de bevalling de weeën zelf op te vangen, maar wil je graag dat we meteen blijven dan kan dat uiteraard ook.

Mocht er tijdens de bevalling een reden zijn om de zorg over te dragen aan het ziekenhuis, dan gaan wij altijd met je mee om voor een goede overdracht te zorgen. Ook al valt de bevalling dan onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog, we zullen altijd proberen ook in het ziekenhuis een gedeelte van de begeleiding op ons te nemen

 

Geboorteplan

Een geboorteplan is een manier om je (samen) voor te bereiden op de komende bevalling.
Je laat aan elkaar (als partners) en aan je verloskundig hulpverlener (verloskundige, gynaecoloog) weten wat je wel of juist niet wil tijdens je bevalling.
Het gaat hierbij om een ‘wensen’lijst, geen ‘eisen’lijst, van maximaal 1 A4.

Jullie geboorteplan zullen we bespreken tijdens het spreekuur. We komen er op deze manier achter hoe jullie tegen de bevalling aankijken en waar jullie zorgen en eventuele angsten liggen. We bekijken of jullie wensen haalbaar zijn en of er eventueel alternatieve mogelijkheden zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat reële verwachtingen vóór de bevalling leiden tot meer tevredenheid ná de bevalling. Het doel van een geboorteplan is dan ook om jullie beval-ervaring zo positief mogelijk te laten verlopen (gegeven de medische omstandigheden).

Wij zullen ons best doen om zoveel mogelijk rekening te houden met jullie wensen, maar daarbij is de medische conditie van moeder en kind altijd doorslaggevend.
Kijk voor meer informatie en voorbeelden op; 
Geboorteplan KNOV of Als bevallen spannend is
Er bestaan ook mogelijkheden om je geboorteplan visueel te maken. Google maar eens op ‘pictogram geboorteplan’.

Wat heb je nodig
  • Een kraampakket van je verzekeringsmaatschappij

óf:

  • 1 steriele navelklem
  • 2 doosjes steriele gaasjes zg ‘zestientjes’
  • Klein flesje alcohol 70%
  • 1 pak zigzagwatten
  • 2 pakken kraamverband
  • 2 pakken maxi-maandverband
  • (minimaal) 1 grote matrasbeschermer
  • (minimaal) 5 celstofonderleggers
  • 1 nieuw stuk zeep of zeeppompje

Verder: 

  • 2 digitale thermometers (één voor jezelf en één voor de baby)
  • 2 metalen kruiken met kruikenzakken (geen kersenpit, warmwaterzak of elektrische kruik)
  • (minimaal) 10 gestreken katoenen (hydrofiel) luiers
  • Bedklossen en een po. Vraag bij je kraamzorgorganisatie na waar je deze kunt huren. 

Voor de baby:

  • Luiers
  • 2 mutsjes
  • Rompertje, pakje, sokjes (kledingmaat 50-56)

Voor jezelf:

  • Een oud shirt om in te bevallen

Extra voor een thuisbevalling

  • Rol grijze vuilniszakken 
  • 2 emmers

Wat neem je mee naar het ziekenhuis: 
Vanaf 37 weken is het raadzaam om een tas klaar te zetten om (eventueel) naar het ziekenhuis te gaan. In deze tas stop je de spulletjes voor jezelf en de baby. Beval je thuis, dan kunnen wij alle spullen die we nodig hebben er op dat moment uitpakken. 

  • Zwangerschapsklapper van verloskundige
  • Eventueel ponsplaatje (al laten maken als je sowieso in het ziekenhuis wil bevallen)
  • Autostoeltje
  • 2 euro munt voor de rolstoel
  • Fototoestel en/of videocamer
  • Oud shirt om in te bevallen
  • Toiletspullen
  • Ondergoed, schone kleren, slippers en ochtendjas
  • Rompertje, pakje, sokjes, mutsje, jasje en omslagdoek 
  • Voor je partner: schone kleren en toiletspullen

Het kraampakket hoef je niet mee te nemen naar het ziekenhuis.

Interesse?

Kom eens kijken!