24 uur per dag bereikbaar via tel: 06 28 06 95 84

Belinstructie kraamtijd

Onderstaande adviezen zijn algemene adviezen. Het kan zijn dat we je tijdens het spreekuur specifiekere instructies voor jouw persoonlijke situatie hebben gegeven. Aarzel nooit om ons te bellen als je ons nodig hebt, vragen hebt of ergens onzeker over bent. Dit geldt 24 uur per dag. Je belt nooit voor niets. Liever een keer te veel bellen, dan een keer te weinig!

Belangrijk om te weten
Bloedverlies

Bloedverlies hoort erbij na de bevalling, met name als je opstaat of je omdraait in bed. Ook kun je stolsels verliezen die soms wel een vuist groot kunnen zijn. Je moet bellen indien het bloedverlies teveel is, dat wil zeggen meer dan een maandverband vol in een half uur of wanneer je achter elkaar stolsels blijft verliezen.
Heb je hele erge buikpijn of hevig stinkend bloedverlies, dan moet je altijd contact met ons opnemen.

Plassen

Na de bevalling moet je binnen 6 uur geplast hebben. Indien dit niet lukt, moet je ons bellen.
Ook na de eerste keer plassen, is het belangrijk dat je dit om de paar uur even probeert. Als de blaas te vol zit, kan de baarmoeder niet goed samentrekken wat tot meer bloedverlies kan leiden.

Koorts

heb je in de eerste 2 weken na de bevalling koorts (>38,0 rectaal gemeten), dan moet je altijd contact met ons opnemen.

Andere klachten

Heb je last van hoofdpijn, sterretjes zien, misselijkheid of braken, een strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen? Dan moet je altijd contact met ons opnemen.

Heb je last van een dik, rood en pijnlijk been? Ook dat moet je ons dat altijd laten weten. 

Psyche

Het krijgen van een kind is een life-event en vaak een emotionele achtbaan. Slaap je weinig, ben je snel geprikkeld en boos of denk je dat anderen je kwaad willen doen? Voel je je erg onrustig? Bespreek dit dan met je partner en met ons.

Temperatuur kindje

De temperatuur van je kindje moet tussen 36,5 en 37,5 blijven. Indien de temperatuur lager is dan 36,5 dan moet je proberen je kindje op te warmen (mutsje, kruiken, extra dekentje, bij vader of moeder op de borst onder deken). Indien na een uur de temperatuur niet opgeklommen is, moet je ons bellen. Een ondertemperatuur kan er namelijk op wijzen dat je kindje zich niet lekker voelt. Bij een temperatuur boven 37,5 moet je bijvoorbeeld de kruiken wegnemen of een dunner pakje aantrekken. Als na een uur de temperatuur niet daalt, moet je ons bellen.

Kleur kindje

Heeft de huid of het oogwit van je kindje binnen 24 uur na de bevalling een gele kleur? Neem dan altijd contact met ons op.

Heeft je kindje een grauwe huidskleur of een hele snelle of kreunende ademhaling? Neem dan direct contact met ons op. 

Zijn de lippen, tong en de binnenkant van de mond van je kindje blauwpaars? Is je kindje bezweet, benauwd of kortademig bij huilen of drinken? Ook dat moet je ons altijd direct laten weten. 

Misselijkheid kindje

Een kindje kan misselijk zijn na de geboorte en daarbij een kokhalzend geluid maken. Leg je kindje op z’n zij in bed (alleen eerste 24 uur, daarna moet een kindje op de rug liggen), zodat bij eventueel spugen het makkelijk weg kan lopen. Ook kun je je kindje even rechtop tegen je aanhouden en zachtjes op zijn rug kloppen.

Overig

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week, te bereiken. Bel ons altijd als je je ergens zorgen over maakt.

Interesse?

Kom eens kijken!