Voeding & Infecties

Voeding & Infecties tijdens de zwangerschap (A-Z)

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig.
Voor adviezen omtrent een gezond eetpatroon kun je terecht op www.voedingscentrum.nl. Er zijn een aantal dingen waar je extra op moet letten tijdens de zwangerschap.

Belangrijk om te weten
Alcohol

Gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap is schadelijk voor uw kindje. Een veilige grens is niet aan te geven. Aangeraden wordt om géén alcohol te drinken. Voor meer informatie kun je terecht op de website van STAP. Voor hulp bij het stoppen met alcohol kun je kijken op de website van Ik Pas

Cafeïne

Cafeïne is mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Naarmate u meer cafeïne binnenkrijgt, stijgt de kans op een miskraam of op een laag geboortegewicht van je kindje. Aanstaande moeders kunnen daarom beter niet te veel cafeïne binnenkrijgen. 
Ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het beter weinig koffie te drinken. Cafeïne komt ook in de moedermelk terecht en dat kan de baby onrustig maken.


Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat staat gelijk aan maximaal 1 kop koffie per dag. Hierbij is rekening gehouden met een gemiddeld gebruik van andere bronnen van cafeïne, zoals thee en frisdrank.

Calcium

Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om dagelijks 1 gram (1000 mg) calcium per dag tot zich te nemen. Het grootste gedeelte hiervan haal je uit je voeding. Doe deze calcium-test om te weten of je dagelijks de minimale hoeveelheid binnen krijgt.  Mocht je deze hoeveelheid niet halen, dan is het aan te raden extra calcium te gebruiken in de vorm van een voedingssupplement. Afhankelijk van wat je nodig hebt, kan dit een multivitamine voor zwangeren zijn of losse calciumtabletten.

Cytomegalovirus (CMV)

Het cytomegalovirus (CMV) komt van voor in urine en speeksel van kleine kinderen. Het virus kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Goede hygiëne is daarom belangrijk. Denk hierbij aan handen wassen (met zeep) na het afvegen van snottebellen en verwisselen van luiers. Ook is het niet verstandig om bestek en eten te delen, of om de speen van je kind in je eigen mond te stoppen. 

Foliumzuur
Extra foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap is belangrijk. Foliumzuur vermindert namelijk de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje. 
Aangeraden wordt om elke dag een tabletje van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur per dag te slikken, vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, totdat je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur zit meestal ook in multivitaminen voor zwangeren. In de bijsluiter kun je vinden hoeveel tabletten je moet nemen voor de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur die je nodig hebt.
Listeriose

Listeriose wordt veroorzaakt door de listeriabacterie die onder andere voorkomt in kaas die gemaakt is van rauwe melk (au lait cru). Ook deze besmetting kan gevolgen hebben voor je kindje. Lees daarom altijd goed de verpakking. Producten gemaakt van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk kunnen geen kwaad.
De listeriabacterie kan ook voorkomen in rauwe en voorverpakte gerookte vis en rauw vlees.

Roken

Roken tijdens de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben. 
Wanneer je rookt, krijgt de placenta (moederkoek) minder bloed toegevoerd. Het ongeboren kind krijgt hierdoor minder zuurstof en dat vertraagt de groei. Daarbij kan ook de verstandelijke ontwikkeling van een kindje door roken worden beïnvloed. Ook kan een kindje te vroeg geboren worden.

Na de geboorte is het onverstandig te roken waar de baby bij is. Dit verhoogt namelijk de kans op wiegendood. 
Het advies aan beide ouders is dan ook om te stoppen met roken. Dat is geen makkelijke opgave. Voor hulp bij stoppen met roken kunt u kijken op de website van het Trimbos Instituut.

Toxoplasmose

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die kan voorkomen in rauw vlees, ongewassen rauwe groenten of kattenpoep. Als je tijdens de zwangerschap besmet raakt met toxoplasmose, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor je kindje.
Het is dan ook belangrijk om vlees goed te verhitten en rauwe groenten goed te wassen. Werk in de tuin met handschoenen aan en laat, indien mogelijk, iemand anders de kattenbak verschonen. Was goed je handen voordat je eten gaat bereiden en let in het algemeen op een goede hygiëne in de keuken.

Vis

Vis eten, met name vette vis, is gezond. De visvetzuren zijn namelijk belangrijk voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtvermogen van uw kindje. Ook voor niet-zwangeren is het goed om vis te eten omdat de visvetzuren het hart en de bloedvaten gezond houden. 

Door milieuverontreiniging kan vis echter ook schadelijke stoffen bevatten. Hierbij gaat het vooral om zware metalen (kwik), dioxines, PCB’s en toxafeen. Het wordt dan ook aangeraden om niet vaker dan 2 keer per week vis te eten. Het eten van roofvissen en paling uit de grote rivieren wordt helemaal afgeraden.

Vitamine A

Een teveel aan vitamine A kan aangeboren afwijkingen bij je kindje veroorzaken. 
Vitamine A zit met name in orgaanvlees, zoals lever. Eet daarom liever geen lever in de zwangerschap, en niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct zoals leverworst.

Vitaminen

Tijdens de zwangerschap wordt het, naast gezond en gevarieerd eten, aangeraden om extra vitamine D te gebruiken. Dit kun je los kopen of in de vorm van een multivitamine. Wanneer je voor het laatste kiest, koop dan multivitaminen die speciaal voor de zwangerschap bedoeld zijn. Hier zit meteen de juiste hoeveelheid vitamine D en foliumzuur (zie hieronder) in.

Voedingscentrum

Voor specifieke informatie over welke producten je wel of niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap, kun je kijken op www.voedingscentrum.nl. Het voedingscentrum heeft ook een applicatie voor op je telefoon, de ZwangerHap, waarin je precies kan terugvinden wat je wel of niet mag eten en die je waarschuwingen geeft als er bijvoorbeeld bacteriën in bepaalde producten zijn aangetroffen.

Interesse?

Kom eens kijken!