Wat te regelen

Wat te regelen tijdens de zwangerschap

 

Belangrijk om te weten
Erkenning

Wanneer je niet getrouwd bent, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap de erkenning van het kindje te regelen. Dit is de verklaring van de aanstaande vader dat hij het vaderschap op zich neemt. Hierdoor ontstaat wederzijds erfrecht en onderhoudsplicht tussen de vader en het kind. 
Bij de erkenning dient ook de toekomstige achternaam van het kindje vastgelegd te worden. 
Voor het erkennen van je kindje kun je op het gemeentehuis terecht. Het is belangrijk om dit voor de 24ste week van de zwangerschap geregeld te hebben. Wanneer een kindje wat te vroeg geboren zou worden, moet het namelijk vanaf 24 weken een achternaam krijgen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.bKijk ook eens op de algemene pagina van de Rijksoverheid over wat te regelen tijdens de zwangerschap

Ouderlijk gezag

Het erkennen van het kindje is niet hetzelfde als het hebben van ouderlijk gezag. Wanneer je niet getrouwd bent, zul je ook moeten regelen dat beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Hiervoor moet je, na de geboorte van je kindje, een verzoek indienen bij de afdeling familiezaken van de rechtbank. De formulieren die je hiervoor nodig hebt, kun je krijgen wanneer je de erkenning van je kindje gaat regelen. Ook kan het ouderlijk gezag digitaal aangevraagd worden via het Digitaal Loket Rechtspraak. 


Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook eens op de algemene pagina van de Rijksoverheid over wat te regelen tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent, heb je voor en na de bevalling recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit duurt samen 16 weken. Het zwangerschapsverlof mag 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum ingaan. Stop je 6 weken van tevoren, dan heb je 10 weken bevallingsverlof. Stop je 4 weken van tevoren, dan heb je 12 weken bevallingsverlof.

Beval je later dan de uitgerekende datum, dan wordt dit niet van je bevallingsverlof afgetrokken. Als je bevalt voordat je zwangerschapsverlof is ingegaan, dan gaat op dat moment de periode van 16 weken verlof in.
Je moet je werkgever bijtijds, maar uiterlijk 3 weken van tevoren, laten weten wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Je werkgever zal hiervoor om een zwangerschapsverklaring vragen. Die kun je bij ons krijgen.

Ook als zelfstandige heb je, naast een eventuele uitkering van je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering, recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering vanuit het UWV. Meer informatie vind je op hun website

Je werkgever dient ervoor te zorgen dat je ook tijdens je zwangerschap veilig en gezond kunt werken. Als dat nodig is, kun je bedingen dat je tijdelijk ander werk of andere werktijden krijgt. Soms is het verstandig om preventief een afspraak te maken met je bedrijfsarts.

Voor meer informatie over zwangerschapsverlof of over ziekte tijdens uw zwangerschap, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook eens op de algemene pagina van de Rijksoverheid over wat te regelen tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapscursus

Wij raden aan om, met name bij een eerste zwangerschap, een zwangerschapscursus te volgen. Het is goed om jezelf voor te bereiden op wat komen gaat. Maar ook bij een tweede zwangerschap kan het fijn zijn om een avond in de week alleen met de zwangerschap bezig te zijn. 
Afhankelijk van het soort cursus die je (eventueel samen met je partner) volgt, krijg je veel informatie over zwangerschap en de bevalling. Ook is er meestal aandacht voor ademhalings- en ontspanningsoefeningen.


De meeste cursussen beginnen rond de 26e zwangerschapsweek. Het is wel raadzaam dat je je tijdig opgeeft. Bij ‘nuttige links’ vind je de adressen van verschillende zwangerschapscursussen in de buurt.

Kraampakket

Tijdens de bevalling en het kraambed heb je een kraampakket nodig. Meestal wordt dit pakket door de verzekering geleverd. Indien je verzekering het kraampakket niet vergoed, dan kun je hiervoor terecht bij een drogist of apotheek of bij sommige babyspeciaalzaken.

Kinderopvang

Het lijkt nog erg vroeg om over kinderopvang na te denken, maar bij de reguliere opvang is er vaak een wachtlijst. Daarom is het belangrijk dat je je nu al oriënteert op de verschillende mogelijkheden en je tijdig je kindje inschrijft.

Interesse?

Kom eens kijken!