Echoscopie

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop alle zwangeren een echo krijgen aangeboden. Als je dit niet wilt, dan is dat uiteraard bespreekbaar.

De meeste echo´s kunnen bij ons in de praktijk gemaakt worden. Voor de 13 wekenecho en de 20 wekenecho maken wij gebruik van de expertise en apparatuur van Diagnostiek voor U. De foto’s van de echo’s die door ons gemaakt zijn, kun je zelf openen vanaf je mobiele telefoon of tablet.

Echoscopie

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop alle zwangeren een echo krijgen aangeboden. Als je dit niet wilt, dan is dat uiteraard bespreekbaar.

De meeste echo´s kunnen bij ons in de praktijk gemaakt worden. Voor de 13 wekenecho en de 20 wekenecho maken wij gebruik van de expertise en apparatuur van Diagnostiek voor U. De foto’s van de echo’s die door ons gemaakt zijn, kun je zelf openen vanaf je mobiele telefoon of tablet.

Belangrijke informatie

De meeste echo’s die tijdens de zwangerschap gemaakt worden, vinden plaats in onze eigen praktijk.
De echo’s die in onze praktijk gebeuren, worden gemaakt om redenen zoals hieronder beschreven. Deze echo’s zijn nadrukkelijk niet bedoeld om te kijken of het kindje gezond is. Mochten er echter tijdens de echo aanwijzingen zijn dat er iets met je kindje aan de hand is, dan kunnen wij je doorverwijzen naar Diagnostiek voor U of een gynaecoloog. Als je niet op de hoogte gebracht wilt worden van mogelijke afwijkingen bij je kindje, dien je goed te overwegen of je wel een echo wil laten maken.

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho zijn juist wel bedoeld om het kindje na te kijken op lichamelijke afwijkingen. Wij hebben ervoor gekozen om deze echo’s te laten maken bij Diagnostiek voor U, vanwege hun expertise op dit gebied.  
De meeste kinderen worden gelukkig gezond geboren, maar helaas hebben sommige kinderen lichamelijke problemen, die soms ernstig kunnen zijn.
Soms blijkt het onderzoek onduidelijk te zijn of wordt vermoed dat er een afwijking aanwezig is, die er later toch niet blijkt te zijn. Dit kan onzekerheid en zorgen veroorzaken.
Het kan zo zijn dat je niet wilt weten of je kindje een aangeboren afwijking heeft. Je doet er dan verstandig aan om geen gebruik te maken van deze echo’s. Als je echo’s laat maken, gaan wij er vanuit dat je volledig geïnformeerd wilt worden over alle bevindingen. 

Het is leuk om naar je kindje te kijken, maar een echo blijft een medisch onderzoek. Dit vraagt dan ook de nodige concentratie van de echoscopiste. Daarom vragen wij je ook om niet meer dan 2 personen en liever geen kinderen mee te nemen naar de echo.

Rond 8 weken: vitaliteitsecho

De eerste echo is bedoeld om te kijken of het hartje van het kindje klopt. De echo wordt in principe rond 8 weken ingepland, omdat hoe vroeger er gekeken wordt, des te groter de kans is dat er nog niets te zien is. Een echo vóór 10 weken zwangerschapsduur wordt standaard vaginaal (via de schede) gemaakt.
Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Rond 10-11 weken: termijnecho

Bij de tweede echo wordt aan de hand van de groei van het kindje de uitgerekende datum bepaald. Alle kinderen, ongeacht ras of geslacht, groeien in deze periode gelijk, zodat de zwangerschapsduur en bijgevolg de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld kan worden. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Tussen 12+3 en 14+3 weken: de 13 wekenecho

Deze echo is bedoeld om vroeg in de zwangerschap al onderzoek te doen naar bepaalde lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Meer informatie over deze echo vind je terug in de folder ‘De 13 wekenecho en de 20 wekenecho’
Deze echo vindt plaats bij Diagnostiek voor U. 

De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie: de IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Het laten maken van de 13 wekenecho betekent dat je gegevens voor de IMITAS studie gebruikt mogen worden. 
Omdat de 13 wekenecho onderdeel is van de IMITAS studie, wordt deze volledig vergoed. 

Tussen 19+0 en 20+0 weken: de 20 wekenecho

Deze echo is bedoeld om het kindje (verder) na te kijken op lichamelijke afwijkingen. Meer informatie over deze echo vind je terug in de folder ‘De 13 wekenecho en de 20 wekenecho’.
Deze echo vindt plaats bij Diagnostiek voor U. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

Rond 34 weken: liggingsecho

Tijdens deze echo wordt de ligging van je kindje gecontroleerd. Ligt het kindje inderdaad mooi met het hoofdje naar beneden en dus in de goede houding voor de uiteindelijke geboorte. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Mocht blijken dat je kindje in stuitligging ligt (hoofdje naar boven), dan zullen we je informeren over de mogelijkheid van het draaien van je kindje, een zogeheten versie.
Een versie gebeurt altijd in het ziekenthuis. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de websites van de ziekenhuizen:
Versies in het Maxima Medisch Centrum
Versies in het Catharina Ziekenhuis

Overige echo's

Overige redenen waarom een echo nodig kan zijn tijdens de zwangerschap is bijvoorbeeld bloedverlies, extra controle van de groei van het kindje of wanneer er twijfel is over de ligging van de placenta.. Indien een extra echo met een medische reden gemaakt wordt, dan wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar. Is het niet beter om standaard meer echo’s te maken? Deze film geeft je hier een duidelijk antwoord op. 

Pretecho

In je zwangerschap krijg je een aantal medische echo’s. Maar veel zwangeren (en hun naasten) vinden het fijn om nog een keer extra naar hun kindje te kijken. Daarom kun je bij ons ook terecht voor pretecho’s! Pretecho’s zijn echo’s zonder medische indicatie en voor eigen kosten. Puur voor de pret dus!

Interesse?

Kom eens kijken!