Anticonceptie

Niet lang na de bevalling moet er ook weer nagedacht worden over anticonceptie. Wanneer na de bevalling je menstruatie weer op gang komt, is moeilijk te voorspellen. Dit is met name afhankelijk van het feit of je borstvoeding of flesvoeding geeft. Indien je borstvoeding geeft, kan de eerste menstruatie een hele tijd (wel een aantal maanden) op zich laten wachten.
Op z’n vroegst menstrueer je weer voor het eerst 4 weken na de bevalling. Soms is het dan niet altijd even duidelijk of dit al een menstruatie is of nog bloedverlies van de bevalling.
Vóórafgaand aan je eerste menstruatie heb je mogelijk al een eisprong en ben je dus weer vruchtbaar. Denk dus altijd aan anticonceptie, ook al heb je nog niet gemenstrueerd.
Tijdens de kraamperiode en de nacontrole zullen we je informeren over de verschillende mogelijkheden van anticonceptie. Indien je kiest voor een spiraaltje als anticonceptie, dan kun je daarvoor bij ons een afspraak maken. Ook kun je bij ons terecht voor een controle-echo indien het spiraaltje door iemand anders geplaatst is.
Belangrijk: als je kiest voor een spiraaltje, is het heel belangrijk om zeker te weten dat je geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt. Dit kun je laten testen via huisarts of GGD, maar het is ook mogelijk om een simpele thuistest te doen via Testalize me.

Interesse?

Kom eens kijken!