Prenatale Screening
Tijdens je zwangerschap heb je de kans om te kiezen voor prenataal onderzoek. Dit onderzoek biedt de mogelijkheid om eventuele chromosoomafwijkingen bij je ongeboren kindje op te sporen. Zodra je je hebt aangemeld bij onze praktijk, ontvang je, indien gewenst, een e-mail met uitgebreide informatie over dit onderwerp.
Het is van groot belang om deze informatie zorgvuldig door te nemen voordat we een afspraak inplannen. Tijdens deze eerste ontmoeting nemen we de tijd om alles uitgebreid te bespreken en al je vragen te beantwoorden. Prenataal onderzoek biedt niet alleen inzicht in de gezondheid van je kindje, maar helpt je ook om weloverwogen keuzes te maken tijdens je zwangerschap. Onze deskundige verloskundigen staan klaar om je te begeleiden en te ondersteunen in dit belangrijke proces, zodat je met vertrouwen de volgende stappen kunt zetten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
Hulp bij het maken van een keuze
Bloedonderzoek
Tijdens de zwangerschap zal er 2 maal bloed worden geprikt. Hierbij worden je bloedgroep en rhesusfactor bepaald. Er wordt gekeken of er bepaalde antistoffen in je bloed aanwezig zijn die kwaad kunnen voor je kindje. Ook wordt je bloed getest op een aantal infectieziekten; Lues (Syfilis), Hepatitis B en HIV. Deze infectieziekten zijn behandelbaar in de zwangerschap waardoor de kans op overdracht naar een kindje zo klein mogelijk wordt. Tenslotte wordt het ijzergehalte bepaald. Op indicatie wordt er ook naar je suikergehalte gekeken.
Indien nodig wordt er vaker bloedonderzoek uitgevoerd.
Uitgebreide uitleg over de verschillende bloedonderzoeken kun je vinden in de folder ‘Zwanger’.
Graag geven wij je verdere uitleg en mocht je bezwaar hebben tegen een van de onderzoeken, dan kun je dit aangegeven en zullen wij dat met je bespreken.
NIPT
Tussen 12+3 en 14+3 weken: de 13 wekenecho
Deze echo is bedoeld om vroeg in de zwangerschap al onderzoek te doen naar bepaalde lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Meer informatie over deze echo vind je terug in de folder ‘De 13 wekenecho en de 20 wekenecho’.
Deze echo vindt plaats bij Diagnostiek voor U.
De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie: de IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Het laten maken van de 13 wekenecho betekent dat je gegevens voor de IMITAS studie gebruikt mogen worden.
Omdat de 13 wekenecho onderdeel is van de IMITAS studie, wordt deze volledig vergoed.
Tussen 19+0 en 20+0 weken: de 20 wekenecho
Deze echo is bedoeld om het kindje (verder) na te kijken op lichamelijke afwijkingen. Meer informatie over deze echo vind je terug in de folder ‘De 13 wekenecho en de 20 wekenecho’.
Deze echo vindt plaats bij Diagnostiek voor U. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.