Wat te regelen
Wat te regelen in de kraamtijd
Belangrijk om te weten
Aangifte en gezag
Je kindje dient binnen 3 werkdagen aangegeven te worden bij de gemeente waarin het geboren is.
Is je kindje thuis in Eindhoven of in het Catharina Ziekenhuis geboren, dan moet dit bij de gemeente Eindhoven.
Is je kindje thuis in Veldhoven of in het Maxima Medisch Centrum geboren, dan moet je aangifte doen bij de gemeente Veldhoven.
Als je niet getrouwd bent, is het verstandig om in de eerste week het ouderlijk gezag over je kindje regelen.
Kijk voor meer informatie over wat te regelen na de geboorte op de website van de Rijksoverheid.
Verzekeringen
Laat je zorgverzekering zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 4 maanden, weten dat je kindje geboren is.
Denk daarnaast bijvoorbeeld ook aan het bijschrijven van je kindje op je aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering, uitvaartverzekering of het eventueel aanpassen van je inboedelverzekering.
Financiën
Een paar weken nadat je kindje is ingeschreven bij de gemeente, krijg je automatisch bericht dat je kinderbijslag aan kunt vragen. Als je naast kinderbijslag ook recht hebt op kindgebonden budget, dan wordt ook dit je vanzelf meegedeeld door de Belastingdienst.
Denk qua financiën bijvoorbeeld ook eens aan het openen van een spaarrekening voor je kindje of het aanpassen van een testament (en daarbij wellicht het aanwijzen van een voogd). Kijk voor meer informatie over wat te regelen na de geboorte op de website van de Rijksoverheid.
Vitamines
Als je borstvoeding geeft, is het aan te raden om vanaf de 8e dag tot je kindje 3 maanden oud is, vitamine K te geven. Je kunt dit zonder recept halen bij een apotheek. Indien borstvoeding wordt gecombineerd met kunstvoeding en je kindje krijgt meer dan 500 ml kunstvoeding per 24 uur, dan hoeft er geen vitamine K gegeven te worden. Voor alle kindjes (ongeacht het soort voeding wat ze krijgen) wordt vitamine D aangeraden. Dit wordt vanaf de 8e dag gegeven aan je kindje. Hiermee gaat je door totdat je kindje 4 jaar oud is.
Ook voor borstvoedende moeders wordt vitamine D aangeraden. Je kunt hiervoor hetzelfde potje en dosering gebruiken als je kindje. Ook is het mogelijk om eventuele zwangerschapsvitamines door te gebruiken.
Kraampakket over
Als u aan het eind van uw kraamtijd delen van je kraampakket over heeft, dan kun je daarmee moeders in ontwikkelingslanden helpen.
Stichting Baby Hope verzamelt deze ongebruikte materialen uit het kraampakket en zorgt dat ze op de juiste plek terecht komen. Je kunt de materialen aan ons meegeven of zelf afgeven bij een inzamelpunt van Stichting Baby Hope.
Evaluatie
Wij, en andere zorgverleners binnen de verloskundige keten, horen graag hoe je onze zorg ervaren hebt. Landelijk is afgesproken dat organisaties die geboortezorg leveren, ervaringen van cliënten meten. Alle geboortezorgorganisaties gebruiken hiervoor dezelfde vragenlijst, namelijk de PREM. De uitkomsten van de PREM worden zowel op praktijk- als op landelijk niveau gebruikt om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren. Na je bevalling ontvang je een email met een link om de PREM vragenlijst in te vullen. Mocht je hiertegen bezwaar hebben, dan kun je dat aan ons kenbaar maken.
Naast deze interne evaluatie weten we dat ook toekomstige zwangeren graag willen weten wat de ervaringen met onze praktijk zijn. We nodigen je daarom uit om een recensie achter te laten op Zorgkaart Nederland, Google en/of Facebook.