Tips tijdens de zwangerschap

Tips tijdens de zwangerschap

Belangrijk om te weten
Goedbedoelde adviezen

Wanneer je zwanger bent (en ook wanneer je kindje straks geboren is), zul je van alle kanten goedbedoelde adviezen krijgen. ‘Wat is je buik groot, zijn het er geen twee?’ ‘Als je zo laag draagt, dan zal de kleine wel eerder komen!’. Ook vinden mensen het vaak leuk om allerlei bevallingsverhalen te vertellen en dan het liefste die verhalen waarbij de bevalling niet goed verliep. Probeer je voor deze adviezen en verhalen een beetje af te sluiten. Als je vragen hebt, stel ze dan aan ons en volg verder je eigen intuïtie.

Sporten

Zolang je je goed voelt, mag je gewoon sporten. Buikspieroefeningen zijn niet meer aan te raden wanneer de buik begint te groeien. Op dat moment worden namelijk je rechte buikspieren opzij geduwd en kun je ze niet goed meer gebruiken.
Op een gegeven moment zul je merken dat het niet prettig meer is om te sporten en dat je er bijvoorbeeld harde buiken door krijgt. Dan is het tijd om te stoppen.

Sauna & Zonnebank

Als wij het warm hebben, kunnen we die warmte kwijt door te gaan zweten. Een kindje in de buik kan dit niet. Wanneer je naar de sauna gaat, is het daarom aan te raden om er niet te lang in te zitten en daarna weer even wat verkoeling te zoeken. Ook kun je je soms niet lekker voelen of duizelig worden in de sauna. Je bloeddruk is namelijk al wat verlaagd tijdens de zwangerschap en de warmte kan deze nog verder doen dalen. 
Voor de zonnebank geldt hetzelfde. Daarbij komt nog dat onder invloed van de zwangerschapshormonen het pigment in je huid sterker kan reageren waardoor je vlekken in je gezicht kunt krijgen (een zwangerschapsmasker).

Vakantie

Indien er geen medische reden is waarom je thuis moet blijven, kunt je gerust op vakantie gaan. Denk wel na over de keuze van je vakantiebestemming. Zijn de voorzieningen er even goed als in Nederland? Vliegtuigmaatschappijen houden een maximale zwangerschapsduur aan waarmee je nog mag vliegen. Informeer hier van tevoren altijd naar. Let verder op vakantie goed op wat je eet en op de hygiëne.
Plannen voor wintersport? Langdurig verblijf op een hoogte van meer dan 2100 meter wordt afgeraden. De hoeveelheid zuurstof is daar minder en het is bekend dat dat de kans op een miskraam verhoogt.

Werk

Werken gaat over het algemeen gewoon door tijdens de zwangerschap en dit kan ook geen kwaad voor de zwangerschap.


Er kunnen wel bepaalde werkomstandigheden zijn die extra aandacht vragen: 


  • je komt in contact met giftige stoffen
  • 
 je doet werk waarbij je een infectie op kunt lopen
  • 
 je hebt onregelmatige werktijden (zoals bij ploegendienst en nachtdienst)

  • je hebt lichamelijk belastend werk
  • 
 je hebt ongezonde stress (als je niet kunt herstellen van grote werkdruk)

  • je werkt in een omgeving met straling, lawaai, overdruk, lichaamstrillingen, extreme hitte of kou


Twijfel je of je werk veilig genoeg is voor je zwangerschap en de gezondheid van je kindje, vraag dan advies bij ons of bij je bedrijfsarts. Wij kunnen dan samen met jou nagaan of er extra bescherming nodig is.
Voor meer informatie over werk en zwangerschap kun je app Werk & Zwangerschap van de FNV downloaden.

Denk alvast eens na over wanneer je met zwangerschapsverlof wil. Je moet 4 weken voor de uitgerekende datum stoppen met werken, maar voor veel zwangeren is het prettig om al met 34 weken met verlof te gaan.

Seksualiteit

Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk. De baby wordt goed beschermd door de baarmoeder. Soms kan het zijn dat er na het vrijen een klein beetje bloedverlies optreedt. Dit komt omdat alle geslachtsorganen zo goed doorbloed zijn tijdens de zwangerschap. Het is niet iets om je zorgen over te maken. Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam een hoop veranderingen. Ook emotioneel gezien zijn jij en je partner vaak niet hetzelfde als voor de zwangerschap. Houd er rekening mee dat dit de zin in seks kan beïnvloeden.

Moeder voor Moeders

Tegenwoordig krijg één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen maken artsen onder andere gebruik van geneesmiddelen die hCG bevatten. Dit hormoon kan uit de urine van zwangere vrouwen gehaald worden. Moeder voor Moeders zamelt deze urine in.

Voor meer informatie kun je terecht op www.moedersvoormoeders.nl.

Interesse?

Kom eens kijken!