1e controle
Wanneer je een eerste afspraak hebt gemaakt, ontvang je van ons een welkomsmail. Hierbij sturen we je onder andere een aantal folders waarvan het goed is om ze voor de eerste afspraak door te lezen. Wil je voor de eerste controle een geldig legitimatiebewijs en je verzekeringsgegevens meenemen?
Mocht je voor de eerste controle al vragen hebben, dan kun je ons natuurlijk altijd bellen.
Tijdens je eerste afspraak bij ons, zullen we een echo maken. Dit onderzoek heeft als doel om te kijken of het hartje klopt, of het gaat om een eenling- of een meerlingzwangerschap en of de zwangerschap op de juiste plaats in de baarmoeder zit.
Een vroege echo (vóór 10 weken zwangerschapsduur) wordt standaard vaginaal (inwendig) gemaakt. Daarom hoef je voor deze echo géén volle blaas te hebben.
De eerste controle duurt ongeveer een uur en vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. Tijdens deze controle zullen wij jou (en je partner) vragen stellen over je gezondheid, leefwijze, medische voorgeschiedenis, eventuele voorgaande zwangerschap(pen) en mogelijke erfelijke ziekten in de familie. Het is daarom handig als je informatie meeneemt over bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen die je hebt, medicatie die je gebruikt of gegevens over eventuele voorgaande zwangerschappen die niet door ons zijn begeleid.
Daarnaast gaan we, indien gewenst, samen in gesprek over onderzoeken op bepaalde afwijkingen bij jullie kindje. Deze testen zijn niet verplicht, je beslist zelf of je hier gebruik van wil maken. Je kunt je op dit gesprek voorbereiden via de website Screeningen in de zwangerschap.
Tenslotte zullen we bij de eerste controle bespreken welke bloedonderzoeken er plaats zullen vinden tijdens de zwangerschap. We zullen ook een afspraak plannen voor een termijnecho om aan de hand van de groei van het kindje de uitgerekende datum te bepalen. Deze echo wordt tussen 10 en 11 weken zwangerschap in de praktijk gemaakt.
Na de eerste controle bespreken wij, met jouw toestemming, je zwangerschap in het Multidisciplinair Overleg (MDO).
Het MDO houdt in dat alle nieuwe zwangeren in de regio Eindhoven en de Kempen besproken worden in een overleg waar verschillende zorgverleners bij elkaar zitten; verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en indien nodig bijvoorbeeld ook iemand van het consultatiebureau of een psychiater. Samen bespreken we wat de beste zorg voor je zwangerschap inhoudt.
Mochten er zaken uit de bespreking komen die voor jou van belang zijn, dan zullen wij dit uiteraard met je bespreken.