24 uur per dag bereikbaar via tel 06 28 06 95 84

  • Kraamtijd

Eerste week kindje

Voeding

De eerste 24 uur na de bevalling kan je kindje erg moe zijn en alleen maar willen slapen.
Je kindje kan ook misselijk zijn na de bevalling. Daarbij kan hij kokhalzende geluiden maken. De eerste paar dagen mag een kindje nog op zijn zij in bed liggen. Op deze manier kan bij eventueel spugen, het makkelijk weglopen. Zodra de misselijkheid weggetrokken is, leg je een kindje op zijn rug te slapen. Als je borstvoeding geeft, probeer je je kindje om de 3 à 4 uur aan te leggen. Dit mag natuurlijk eerder als je kindje aangeeft dat hij wil drinken (wakker, smakkende geluiden, met tongetje naar buiten, zoekbewegingen met hoofdje). In het begin is het volstrekt normaal als een kindje 10 tot 12 keer per dag aan de borst wil drinken. 
Borstvoeding werkt via het vraag-aanbodprincipe. Hoe vaker een kindje aangelegd wordt, hoe beter de voeding op gang komt.Als je kunstvoeding geeft, mag je je kindje de eerste dag om de 3 à 4 uur 10 tot 20 ml aanbieden. Deze hoeveelheid wordt de dagen daarna langzaam verhoogd.

Huilen

Voor pasgeboren kindjes is huilen de enige manier om te laten zien dat ze niet lekker in hun vel zitten. Dit kan veroorzaakt worden door honger, het te koud of juist te warm hebben, een volle luier of krampjes. Veelal is het echter ook gewoon aandacht wat ze nodig hebben. Uw kindje heeft negen maanden in uw buik gezeten. Daar is hij altijd heen en weer gewiegd en heeft uw hart horen kloppen en uw darmen horen rommelen. In stilte, alleen in een bedje, is hij dan ook niet gewend.


In het begin kunt je je kindje niet verwennen. Je kunt hem niet teveel troosten of vasthouden. Volg daarin je gevoel en leer de signalen van je kindje kennen.
 Soms lijkt een kindje echt ontroostbaar en dit kan je hopeloos maken en een machteloos gevoel geven. Als het je even teveel wordt, probeer dan regelmatig af te wisselen met je partner zodat jullie beiden de nodige rust krijgen.

Shaken Baby Syndroom

Shaken Baby Syndroom is het gevolg van het door elkaar schudden van een kindje. Dit kan ernstige schade of zelfs de dood tot gevolg hebben. Hiervoor hoeft er niet eens heel hard geschud te worden.
Het schudden van een kindje komt zelden voort uit agressie; meestal handelt een ouder uit pure onmacht. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een ouder die heel veel stress ervaart, oververmoeid is of als een kindje heel veel huilt. Vaak is er sprake van schaamte waardoor er geen hulp gezocht wordt.
Als ouders hoef je je niet schuldig te voelen als het niet lukt om met bepaalde situaties om te gaan. Op momenten dat het je teveel wordt, is het goed om afstand te nemen, je letterlijk te onttrekken aan de voor jou te grote stress. Legt je kindje veilig neer en loop even weg. Geef, indien mogelijk, de verantwoordelijkheid even uit handen (aan partner, familie, een buurvrouw) zodat je bij kunt komen. En vraag om hulp aan bijvoorbeeld huisarts of consultatiebureau.
Bekijk ook eens het filmpje Niet schudden - breekbaar

Geel zien

Een paar dagen na de geboorte kan je kindje een beetje een gelige kleur hebben. Dit is volstrekt normaal. De lever van pasgeboren kindjes werkt namelijk nog niet optimaal. Omdat de lever verantwoordelijk is voor het opruimen van oude bloedcellen, wordt het afbraakproduct van bloed, bilirubine, eerst onder de huid opgeslagen. Dit veroorzaakt de gele kleur. Een beetje geel zien is niet erg. Wordt de waarde van het bilirubine echter te hoog, dan kan een kindje daar suf en sloom van worden en moet er eventueel wat aan gedaan worden. Samen met de kraamverzorgster houden wij de kleur van je kindje goed in de gaten.

Hielprik

Wanneer je kindje een dag of vijf oud is, wordt bij je thuis de hielprik afgenomen. Door een prikje in het hieltje van je kindje wordt er bloed verkregen wat op verschillende ziektes onderzocht wordt. Het zijn ziektes die gelukkig maar weinig voorkomen, maar waarvan het wel belangrijk is om ze in een vroeg stadium te ontdekken. Op deze manier kan namelijk tijdig met een eventuele behandeling begonnen worden.

Voor meer informatie lees de folder 'Screeningen bij pasgeborenen'.

Gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte vindt ook de gehoorscreening plaats. Over het algemeen gebeurt dit tegelijkertijd met de hielprik. Met deze test wordt gemeten of je kindje genoeg hoort om te leren praten.
Voor meer informatie lees de folder 'Screeningen bij pasgeborenen'.

Consultatiebureau

Tot een kind 4 jaar oud is, bezoek je regelmatig met je kind het consultatiebureau. Op het consultatiebureau controleren jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen de algemene lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind. Je kunt er terecht met al je vragen over bijvoorbeeld opvoeding, eten en slapen. Op het consultatiebureau wordt een kind ook gevaccineerd.
In Eindhoven en omgeving wordt het consultatiebureau verzorgd door Zuidzorg. Zij nemen in de tweede week na de geboorte automatisch contact met je op. 

Tips van de omgeving

Elk kindje is anders en ze komen jammer genoeg niet met een gebruiksaanwijzing. Tijdens de kraamweek geven de kraamverzorgster en wij je algemene voorlichting over de verzorging en omgang met je kindje. Maar heel veel dingen zul je zelf moeten ontdekken. Wat betekent dit huiltje? Hoeveel eet mijn kindje? Wat is zijn ritme? Je zult hierbij veel, goedbedoelde, tips uit je omgeving krijgen. Belangrijk is dat je hierbij je eigen intuïtie volgt. Jullie zijn de ouders en jullie kennen jullie kindje het beste.

Bereikbaarheidsinfo

24 uur per dag bereikbaar via
tel 06-28069584

Verloskundige praktijk Kinderrijk Meerhoven
SGE Meerhoven (1e verdieping, lift aanwezig)
Meerwater 27
5658 LP Eindhoven

Midwifery practice Eindhoven
SGE International
Strijp-S Videolab 4.042 - Torenallee 20
5617 BC Eindhoven

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Spreekuren

Onze spreekuren zijn op maandag tot en met vrijdag. Ook in de avond. Echo’s in eigen praktijk

Banner-BIG-300x250pxKeur KNOV-verloskundigenpraktijk

H4i Network O logo ClosingTheGap rgb