24 uur per dag bereikbaar via tel 06 28 06 95 84

  • Bevalling

Thuis of ziekenhuis

Als er zich tijdens de zwangerschap of bevalling geen complicaties voordoen, mag je in principe zelf kiezen waar je wil bevallen; thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). In beide gevallen begeleiden wij gewoon de bevalling.
Zou er wel een medische reden zijn waarom je in het ziekenhuis moet bevallen, dan wordt de zorg voor de bevalling meestal overgedragen aan het ziekenhuis en begeleidt iemand van de verloskamers (verloskundige of arts) de bevalling.

Uit onderzoek bij een half miljoen bevallingen is gebleken dat, bij goede risicoselectie door de verloskundige, thuis bevallen net zo veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Het is ook maar zeer zelden nodig om tijdens de bevalling met hoge spoed naar het ziekenhuis te moeten. Daarnaast hebben wij thuis medische apparatuur bij de hand voor eerste opvang bij onverwachte situaties.

De keuze voor de plaats van bevallen is heel persoonlijk. Het is heel belangrijk dat je daar bevalt waar je je prettig voelt; adrenaline (stresshormoon) werkt namelijk het oxytocine (weeënhormoon) tegen. Voor de één betekent dit thuis in de eigen vertrouwde omgeving waar barende en partner meer controle hebben over het geheel. Voor de ander betekent dit ziekenhuis omdat dat meer rust brengt.

Indien je kiest voor een poliklinische bevalling, dan maak je het eerste stuk van de bevalling thuis door. Het moment van naar het ziekenhuis gaan, gaat altijd in onderling overleg. Afhankelijk van het tijdstip van bevallen en hoe de bevalling is verlopen, ga je na ongeveer 2 uur weer naar huis of blijf je een nachtje in het ziekenhuis. Afhankelijk van je ziektekostenverzekering moet je bij een poliklinische bevalling soms een deel van de kosten zelf betalen.

Op het spreekuur vragen wij je altijd of je al een keus hebt gemaakt. Je kunt echter ook de beslissing pas tijdens de bevalling nemen.

Wij begeleiden poliklinische bevallingen in twee ziekenhuizen: het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beide ziekenhuizen verzorgen ook rondleidingen op de verloskamers.
Informatieavond 'Samen Zwanger' - Maxima Medisch Centrum
Voorlichtingsavond Bevallen in het Catharinaziekenhuis

Bereikbaarheidsinfo

24 uur per dag bereikbaar via
tel 06-28069584

Verloskundige praktijk Kinderrijk Meerhoven
SGE Meerhoven (1e verdieping, lift aanwezig)
Meerwater 27
5658 LP Eindhoven

Midwifery practice Eindhoven
SGE International
Dominee Theodor Fliednerstraat 133
5631 MD Eindhoven

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Spreekuren

Onze spreekuren zijn op maandag tot en met vrijdag. Ook in de avond. Echo’s in eigen praktijk

Banner-BIG-300x250pxKeur KNOV-verloskundigenpraktijk

H4i Network O logo ClosingTheGap rgb