24 uur per dag bereikbaar via tel 06 28 06 95 84

  • Bevalling

Omgaan met pijn

Hoe gek het ook klinkt: pijn is een hulpmiddel bij de bevalling. De pijn van de weeën zet het lichaam aan tot het aanmaken van endorfinen (lichaamseigen morfineachtige stof). Dit hormoon zorgt ervoor dat de invloed van adrenaline (het stresshormoon) afneemt. Hierdoor wordt de baarmoeder ontvankelijker voor het weeënhormoon oxytocine. Terwijl de weeën in kracht toenemen, treedt een zichzelf versterkend proces in werking. Dit is te vergelijken met een alsmaar doordenderende lawine die pas tot stilstand komt als je kindje uiteindelijk wordt geboren. Zo is pijn eigenlijk de broodnodige schakel om de weeën steeds sterker te maken en daardoor de bevalling normaal en veilig te houden.
Een positieve overtuiging en houding ten opzichte van de pijn helpt. Het geeft je de kracht de normale angst en onzekerheid om te zetten in gevoelens van uitdaging en nieuwsgierigheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen beter met baringspijn om kunnen gaan als ze begeleid worden door iemand waar ze vertrouwen in hebben. Uiteraard is hierbij je partner heel belangrijk. Daarnaast proberen wij tijdens de zwangerschap een dusdanige band met je op te bouwen dat je ook dat vertrouwen in ons hebt.

Pijnbestrijding is een optie. Iedere vrouw heeft een andere pijngrens en je mag zelf aangeven wanneer je deze grens bereikt hebt. Wij zullen je helpen om tijdens de weeën zo goed mogelijk met de pijn om te gaan. Als je je grens echter bereikt hebt, stijgt het adrenaline, wat het weeënhormoon weer tegenwerkt; op dat moment is pijnbestrijding de beste optie.

Het is goed om je voor te bereiden op de bevalling zodat je weet welke manieren er zijn om met de pijn om te gaan. Graag bespreken we tijdens het spreekuur met je wat er allemaal mogelijk is, bijvoorbeeld continue begeleiding tijdens de bevalling, verschillende houdingen, steriele waterinjecties maar ook medicamenteuze pijnstilling.
Voor goede informatie over hoe je zelf met de pijn om kunt gaan en wat de mogelijkheden in pijnbestrijding zijn, kun je ook terecht op de website van 
De Verloskundige of bekijk de film: 'Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?'. Daarnaast kun je op de website van Thuisarts.nl een keuzehulp vinden over het omgaan met pijn tijdens de bevalling. 

Bereikbaarheidsinfo

24 uur per dag bereikbaar via
tel 06-28069584

Verloskundige praktijk Kinderrijk Meerhoven
SGE Meerhoven (1e verdieping, lift aanwezig)
Meerwater 27
5658 LP Eindhoven

Midwifery practice Eindhoven
SGE International
Dominee Theodor Fliednerstraat 133
5631 MD Eindhoven

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Spreekuren

Onze spreekuren zijn op maandag tot en met vrijdag. Ook in de avond. Echo’s in eigen praktijk

Banner-BIG-300x250pxKeur KNOV-verloskundigenpraktijk

H4i Network O logo ClosingTheGap rgb